Wilt u uw eigen omslag ontwerpen, dan kan dit op 2 manieren:
 • het aanleveren van een ontwerpvoorbeeld/schets in Powerpoint of MsWord
 • het aanleveren van een drukklare pdf

1) Het aanleveren van een ontwerpvoorbeeld

Indien u zelf een ontwerp heeft gemaakt voor uw boek, maar niet in staat bent om dit omslag volledig drukklaar te maken, kunt u zich toch kosten besparen door uw ontwerpschets aan te leveren in Powerpoint.
Uw Powerpoint ontwerp kan daarna door onze studiomedewerkers in een professioneel ontwerpprogramma omgezet worden hetgeen voordeliger is dan geheel vanaf niets te beginnen. Lees hier meer over hoe u deze schets kunt aanleveren.
Rechtstreeks vanuit PowerPoint of MSWord is het niet mogelijk om een drukbaar omslag aan te leveren doordat deze programma’s geen kleurscheiding ondersteunen.

Bij aanlevering van een ontwerpschets gaan wij er wel vanuit dat u (bruikbare) illustraties en benodigde lettertypes meelevert. Uiteraard kunnen wij deze voor u regelen, maar dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee.
Houd er verder rekening mee dat illustraties afkomstig van Internet meestal een slechte pixelkwaliteit hebben, onvoldoende voor drukdoeleinden. Gescande en/of gedrukte illustraties, foto’s en opzichtoriginelen garanderen bijna altijd een mooier resultaat. Houdt rekening met minimaal 250 dpi op het juiste formaat. In photoshop bij afbeeldingsgrootte de dpi veranderen heeft uiteraard geen enkele zin, de afbeelding krijgt hier geen hogere resolutie door.
Let ook zeker op met beeldrechten van afbeeldingen, vooral van internet. U mag vrijwel niets zomaar gebruiken.

2) Het het aanleveren van een drukklare pdf

Wanneer u het ontwerp en de opmaak van het omslag zelf ter hand wilt nemen, kunt u dit het beste doen in het opmaakprogramma Indesign eventueel in combinatie met andere software, maar ook Illustrator, Photoshop of CorelDraw zijn bruikbaar. Zie Tip 3.
Wilt u het omslag (en uitnodigingen) drukklaar aanleveren dan dient het bestand aan de onderstaande eisen te voldoen. Is dit niet het geval, dan zullen wij aanpassingen moeten doen, om nog niet te spreken van de extra communicatie, wat dus helaas ook meerkosten met zich mee zal brengen.
 • Resolutie: gebruikt u plaatjes in uw ontwerp, gebaseert op pixels, dan heeft u te maken met een minimale resolutie. Iets wat er op het beeldscherm mooi uit ziet, kan in druk volkomen onscherp zijn. Wij houden een minimale resolutie van 250 dpi aan, maar liever nog 300 dpi. Méér is ook weer niet nodig, dit zorgt alleen maar voor grote bestanden.
 • Kleurmodus: CMYK (ook de gebruikte beelden) Als beelden toch nog in RGB staan, zullen wij deze omzetten, maar hierdoor kan altijd een kleurverschil optreden. Gebruik alléén Pantone of steunkleuren (spotcolours) als dit uitdrukkelijk met ons is afgesproken.
 • Max inktdekking / gebruik van zwart: gebruik voor tekst altijd C=0 M=0 Y=0 K=100%
  Voor volvlakken kunt u dit ook gebruiken, maar u kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een van de volgende nuances:
  – Rich black: C=63 M=52 Y=51 K=100%
  – Cool black: C=60 M=0 Y=0 K=100%
  – Warm black: C=60 M=0 Y=30 K=100%
  – Designer black: C=70 M=50 Y=30 K=100%
  In onze studio kunnen wij u voorbeelden van deze zwart-nuances laten zien.Gebruik NOOIT C=100 M=100 Y=100 K=100%, dit levert samen een inktdekking van 400% op, wat echt teveel is. Hou altijd rekening met een maximale inktdekking van 310%
 • Afloop/bleed: gebruik altijd een afloop van 3 (of 5) millimeter. Zie de specificaties per programma hieronder.

Tip: laat u uw ontwerp maken door een bevriende ontwerper? Vraag deze dan specifiek op deze zaken te controleren, u hoeft er niet zomaar van uit te gaan dat hij/zij dit wel weet. Nog opvallend veel ontwerpers zijn niet gewend om specifiek voor drukwerk te ontwerpen! Goedkoop kan dan voor u uitdraaien op duurkoop…

Denk goed na over een aantrekkelijke omslag.

Indesign

 • Maak uw bestanden op het juiste planoformaat van het boekomslag. Bij een boek van 170 x 240 mm en een rug van 8 mm betekent dit: 170+8+170 -= 348 mm breed en 240 mm hoog.
 • Gebruik 3 tot 5 mm overlap rondom. In het voorbeeld wordt het aangeleverd formaat hierdoor: 348 + (2 x 3 mm) = 354 mm breed en 240 + (2 x 3 mm) = 246 mm hoog.
 • Lever het omslag aan als één bestand (achterzijde-rug-voorzijde).
 • Gebruik geen haarlijnen, deze kunnen wegvallen in druk. Minimale lindikte is ca 0,1 punt.
 • Indien ook de binnenzijde van uw omslag bedrukt moet worden, hou dan in het ontwerp van de binnenzijde de rug + 1 mm aan beide zijden blanco. De belijming houdt beter op onbedrukt papier.
 • Zorg dat bestanden die in full-color gedrukt worden géén steunkleuren (spot-colours) bevatten. Zet deze in Indesign om naar de gewenste CMYK waarde.
 • Bewaar uw ontwerp als Indesignbestand
 • Converteer uw ontwerp naar PDF
 • Lever beide bestanden, dus de pdf als het Indesign bestand. (maak van het indesign-bestand eerst een pakket (bestand > pakket) zodat alle fonts en afbeeldingen erbij zitten)

Photoshop

Een omslag opmaken in Photoshop is minder gebruikelijk, maar is niet onmogelijk.

 • Gebruik bij voorkeur Photoshop versie 6.0 of hoger. Deze versies slaan namelijk de tekstuele data, zoals titel en auteursnaam, op als bewerkbare tekst. Hierdoor is het mogelijk om achteraf nog tekstuele wijzigingen aan te brengen. Iets dat bij eerdere versies nog niet mogelijk is.
 • Maak uw bestanden op het juiste planoformaat van het boekomslag plus 3-5 mm overlap aan elke zijde.
  Bij een boek van 170 x 240 mm en een rug van 8 mm betekent dit: 3 + 170 + 8 + 170 + 3 -= 354 mm breed en 3 + 240 + 3 = 246 mm hoog.
 • De minimale resolutie is 250 dpi. Breedte van het ontwerp: 3 + 170 + 8 + 170 + 3 mm = 354 mm => 13,93 inch x 250 pixels => 3.484 pixels: Hoogte van de illustratie: 3 + 240 + 3 = 246 mm => 9,68 inch x 250 pixels => 2.420 pixels.
  Het Photoshop bestand van voor én achterkant tezamen wordt 3.484 x 2.420 pixels groot. Let erop dat dit een groot bestand oplevert. Uw pc dient dan ook voldoende geheugen en rekencapaciteit te hebben om hiermee om te kunnen gaan.
 • Gebruik geen “kunstmatige” bold of cursivering in het tabblad Teken. Gebruik de bold of cursief versie van het lettertype zelf.
 • Gebruik het juiste kleursysteem. Dus géén RGB kleuren, maar CMYK of Duotone!
  Zet RGB om naar CMYK. Bewerken -> Omzetten in profiel… -> kies het profiel: Europe ISO Coated FOGRA27. Uw RGB afbeelding is omgezet naar CMYK
 • Bewaar uw ontwerp niét als JPG, TIF oid.
 • Bewaar uw ontwerp als Photoshop document dwz als PSD bestand (inclusief de diverse lagen) én zet uw ontwerp hierna om naar PDF en stuur beide bestanden.

TIP 1 Lever behalve de pdf ook altijd de originele bestanden aan.

TIP 2 U kunt er ook voor kiezen om ontwerp van het omslag uit te besteden aan onze vormgevers. Afhankelijk van uw wensen en aangeleverde bestanden kunnen wij u tevoren een inschatting maken van de extra kosten. Wanneer u bijvoorbeeld al een foto heeft die u wilt terug zien op uw omslag probeer dan in Powerpoint uw idee te visualiseren en stuur dit naar ons toe tesamen met de originele bestanden. Wij kunnen dan vrij snel een voorstel voor u maken.

TIP 3 Heeft u er wel eens aan gedacht om een 30 dagen demoversie van bovenstaande programma’s te downloaden? De termijn van 30 dagen is meestal ruim voldoende om uw ontwerp te realiseren.

This is Photoshop’s version of Lorem Ipsum. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet.
Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit consequat ipsum, nec sagittis sem nibh id elit.
Duis sed odio sit amet nibh vulputate cursus a sit amet mauris. Morbi accumsan ipsum velit. Nam nec tellus a odio tincidunt auctor a ornare odio. Sed non mauris vitae erat consequat auctor eu in elit.