Er zijn meerdere argumenten waar de keuze van de papiersoort van afhangt. Als u een afspraak maakt, nemen wij uitgebreid de tijd deze mogelijkheden met u door te spreken.
Zaken waarmee u rekening moet houden zijn:
  • Uiteraard persoonlijke smaak. De ene persoon houdt wel of niet van wit of getint, ruw of glad papier.
  • Wordt het boek genaaid of garenloos uitgevoerd? Bij een garenloze afwerking is het zeer belangrijk dat de lijm zich goed aan het papier kan hechten. Om deze reden is gestreken mc papier minder/niet en houtvrije offset goed geschikt voor een garenloos boek.
  • Komen er foto’s in het boek voor?
    Foto’s en andere illustraties met grijstinten worden het scherpst afgebeeld op glad (gestreken) papier. Op glad papier verspreid de drukinkt zich namelijk het minst, terwijl bij ruw papier er een vervloeiing van de drukinkt zal plaatsvinden met een onscherpe afbeelding tot gevolg.
    Voorbeelden van glad papier zijn alle mc (machine coated) papieren. Dit zijn papiersoorten met een hele gladde toplaag en daardoor bijzonder geschikt voor boeken met veel of fijne illustraties.
    Papiersoorten met een ruw oppervlak zijn vrijwel alle hvo (houtvrij offset) en roman soorten. Voor tekstboeken bijzonder geschikt maar minder voor fijn gedetailleerde illustraties.
  • De dikte cq het gramsgewicht van papier doet minder ter zake bij de keuze van het meest geschikte papier voor illustraties. Wel is het zo dat op dikker papier een illustratie minder door zal schijnen (opaciteit is beter van dikker papier) en daardoor mooier toont. In fotoboeken wordt daarom bijvoorbeeld vaak 135 grams machine coated papier toegepast.
Bij hvo is het verder mogelijk om van een opdikkende papiersoort gebruik te maken. Dit is papier dat bij eenzelfde gramsgewicht meer volume heeft dan een niet opdikkende papiersoort.
90 grams houtvrij opdikkend roman is een voorbeeld van zo’n papiersoort. De opdikking van roman papier is 1,95-2.0, ofwel ongeveer 2x zo dik als niet opdikkend papier.

welke papiersoort moet ik nemen?