In MS Word vindt u onder extra -> taal -> woordafbreking. Hier kunt u kiezen voor de optie ‘woorden automatisch afbreken’.

Wij raden u aan deze optie altijd aan te vinken wanneer u uw teksten uitvult. Staat het afbreken namelijk niet aan dan ontstaan er grote ‘gaten’ in de tekst, zogenaamde fietspaden, wat een heel onrustig paginabeeld geeft.

woordafbreking

De hoeveelheid afbrekingen (dwz meer of minder regels met afgebroken woorden) kunt u instellen door de afbreekzone aan te passen. Hoe kleiner de afbreekzone hoe meer regels er afgebroken zullen worden. Hoe groter de afbreekzone hoe minder er wordt afgebroken. Als u het aantal afbreekstreepjes dus wilt verminderen maakt u de afbreekzone breder. In het vak “Opeenvolgende afbreekstreepjes beperken tot” voert u het aantal opeenvolgende regels in aan het einde waarvan woorden kunnen worden afgebroken. Gebruikelijke waarden voor een boek zijn bijvoorbeeld 6 mm wanneer u een “normale” hoeveelheid afgebroken regels wilt, en bijvoorbeeld 10 mm wanneer u weinig afgebroken regels wilt. Een té grote marge zorgt er wel weer voor dat er “fietspaden” tussen de woorden ontstaan.

Met handmatig gaat Word alle woorden die op het eind van een regels staan 1 voor 1 na. Per woord kunt dan beslissen hoe deze moeten worden afgebroken.

Alternatief kunt u er voor kiezen om woorden met hoofdletters niet af te breken.

Tijdelijk afbreekstreepje

Ontstaan er op een regel grote woordspatiëringen dan is dit meestal doordat het laatste woord van de regel er niet meer helemaal op past en dit woord dan in zijn geheel op de volgende regel wordt geplaatst. Het is aan te bevelen om dit laatste woord handmatig van een tijdelijk afbreekstreepje te voorzien. Dit is een afbreekstreepje waarmee u aangeeft waar een woord of woordgroep aan het einde van de regel mag worden afgebroken. U kunt bijvoorbeeld instellen dat het woord ‘onafgebroken’ wordt afgebroken als ‘onafgebro-ken’ in plaats van ‘on-afgebroken’. De streepjes staan niet ‘hard’ in de tekst, maar verdwijnen zodra de regels anders gaan lopen. Een tijdelijk afbreekstreepje kunt u invoegen via Invoegen – symbool – speciale tekens – tijdelijk afbreekstreepje. Of door de sneltoets Ctrl afbreekstreepje te gebruiken.

Taal

Let er natuurlijk op dat het document is ingesteld op de juiste taal, anders klopt er weinig van de afbreking. Elke taal heeft zijn eigen afbreekregels. De Engelse manier van afbreken ziet er voor Nederlanders nogal eens vreemd uit, maar Word gaat hier erg goed mee om. Twijfelt u, neem dan een woordenboek ter hand. Onze praktijkervaring heeft geleerd dat Word in slechts in zeer incidentele gevallen foutief afbreekt. De taal kan ook worden ingesteld per stijl. Word herkent onder normale omstandigheden automatisch de taal en gebruikt dan automatisch de correcte afbreekconditie. Wel even controleren natuurlijk.