Wanneer u klaar bent met de layout van uw publicatie kunt u hiervan een PDF maken. Wij raden u aan hierbij gebruik te maken van het programma PrimoPDF. Via de website van PrimoPDF kunt u voor persoonlijk gebruik gratis de laatste versie van deze PDF-generator downloaden.

Na installatie heeft uw computer er in het printermenu een nieuwe (pdf-)printer bij, namelijk PrimoPDF.
Kies Bestand > Afdrukken [File > Print] en kies bij de printer voor PrimoPDF. Klik nu op OK.

In het volgende scherm geeft u aan wat voor soort PDF er gemaakt moet worden, in dit geval PrePress (zie afbeelding hieronder).

Na enkele seconden wordt de gegenereerde PDF geopend in een nieuw venster.

Kies voor de optie 'Prepress'

Aan een pdf voor drukwerk worden hogere eisen gesteld dan aan een pdf voor beeldschermpresentatie. PrimoPDF voorziet hierin door een aantal voorinstellingen. Let er daarom op dat u bij het afdrukken de juiste instelling gebruikt, dat wil zeggen de PrePress instelling.
De optie Prepress zorgt ervoor dat alle afbeelding op hun maximale kwaliteit in de pdf worden opgenomen en dat alle gebruikte lettertypen in de pdf worden ingesloten.

Hoewel er meerdere gratis pdf-programma’s te vinden zijn op het internet hebben we gemerkt dat veel andere programma’s een niet-drukklare pdf opleveren. Ons advies is dan ook “Stick to PrimoPDF” (of Adobe Acrobat, het origineel)