Wat is een NUR code?

NUR staat voor de Nederlandse Uniforme Rubrieksindeling en is sinds 2002 de opvolger van de NUGI.  De NUR-standaard is samengesteld door verschillende organisaties uit het Boekenvak in Vlaanderen en Nederland.
NUR is een classifcatiesysteem dat met 3-letterige codes iets zegt over de inhoud en de verschijningsvorm van een boek.   Het eerste cijfer geeft de hoofdrubriek weer (bv. 2 voor Kinderboeken).  Het 2 en 3de cijfer vormen samen de subrubriek (bv. 82 voor Fictie 7-9 jaar).
Anders dan bij classificatiesystemen van, en toegekend door, bibliotheken wordt de NUR-code bepaald door de uitgever.  Al bij de ISBN-registratie wordt een NUR-code voor een nog te produceren boek opgegeven.
De indeling wordt enerzijds gebruikt om zicht te krijgen op verkoopscijfers per rubriek en is anderzijds ook een mogelijk plaatsingssysteem voor fictie en non-fictie in de boekhandel of in de bibliotheek. (bron: www.bibliothecarium.org)

Welke NUR code moet ik kiezen voor mijn proefschrift?

Als u een UPM ISBnummer via Datawyse aanvraagt, krijgt u bij registratie ook de vraag onder welke NUR code uw proefschrift geregistreerd moet worden. Wij kunnen u hierbij uiteraard adviseren.

Een proefschrift valt altijd in de hoofdcategorie NON-FICTIE INFORMATIEF / PROFESSIONEEL dit zijn de cijfers 600 tm 997.
Het specifieke nummer is afhankelijk van het onderwerp van uw proefschrift, nummer 875 is bijvoorbeeld ‘psychiatrie’.

>>>>> Op deze site staan álle categorieën vermeld <<<<<<<<<

Ter illustratie een lijst van NUR codes die bij onze promovendi veel voorkomen:

882 Gezondheidswetenschappen
876 Specialistische Geneeskunde : algemeen
870 Geneeskunde algemeen
770 Psychologie algemeen
878 Specialistische Geneeskunde: interne geneeskunde
883 Medische en socio-medische wetenschappen
875 Psychiatrie
881 Medische Biologie
780 Economie en bedrijf algemeen
782 Bedrijfseconomie
954 Biomedische technologie

 

Datum? Reeks?

Als verschijningsdatum houden wij doorgaans de promotiedatum (of maand) aan.

Indien reeks, reeksnr, redacteur, bewerker, illustrator, vertaler of corporatie niet van toepassing zijn (wat vaak voorkomt) dan kunt u deze velden bij het invullen van het formulier gewoon leeg laten.