Bij het scannen zijn er twee zaken belangrijk, namelijk de resolutie en de grootte van de illustratie.
  • De resolutie is afhankelijk van het type illustratie en het doel van de scan. Is het einddoel drukwerk en is het een illustratie waar grijstinten in voor komen zoals een foto’s, òf is het een illustraties met enkel zwartwit tinten zoals een lijntekening.
    Foto’s worden met een resolutie van 250-300 dpi gescand. Zwartwit illustraties zonder grijstinten worden voor een goed resultaat gescand met een resolutie van 600 dpi.
  • De grootte. Tijdens het scannen dient u altijd een verkleining/vergroting in te stellen naar gelang het doel van de scan. Voor de hoogst mogelijke kwaliteit dient deze formaats-aanpassing (verkleining/vergroting) tijdens het scannen te worden uitgevoerd en niet achteraf in een fotobewerkingsprogramma.

Een foto op A4 formaat die in het boek 10 cm breed zal zijn dient u tijdens het scannen te verkleinen naar deze 10 cm! (10cm / 21cm = 48% verkleinen).

Een pasfoto van 3 x 6 cm die in het boek 10 cm zal worden afgedrukt dient u tijdens het scannen te vergroten naar deze 10 cm! (10cm / 3cm = 333% vergroten).

Tip. Gebruik geen hogere scanresoluties dan hierboven vermeld, deze leiden niet tot een kwaliteitsverbetering. Wel tot zeer grote bestanden en daarmee lange verwerkingstijden op uw computer.