Stijlfunctie
MSWord en Wordperfect evenals vrijwel alle andere tekstverwerkers kennen de zogeheten ‘stijlfunctie’. Dit is een functie waarbij groepjes van vormgevingscodes bij elkaar gezet worden, waarna deze combinatie van code’s met één enkel commando zijn te activeren. Deze functie komt zeer van pas wanneer we een boek ‘opmaken’ (d.i. het aanbrengen van vormgevingscode’s).
In de structuur van de kopjes heeft elk niveau zijn eigen tekstkenmerken en witmarges. Een kopje op niveau 1 is bijvoorbeeld vet en heeft 2 witregels boven en 1 witregel onder. In de stijlfunctie wordt dit kopje eenmalig als stijl toegevoegd, inclusief de tekstkenmerken cq vormgevingcode’s.
Is deze stijl eenmaal aangemaakt dan kan deze stijl “aan- en uit” gezet worden, op eenzelfde manier zoals je bijvoorbeeld een vet-code gebruikt. Zet voor het betreffende kopje een ‘aan’-code en na het kopje de ‘uit-code’.
Een consequente vormgeving van de kopjes door het gehele boek is op deze manier eenvoudig te bereiken.
  1. achteraf veranderingen aanbrengen
    Een zeer belangrijk aspect van deze manier van werken is de mogelijkheid om veranderingen met één druk op de knop in het hele boek aan te brengen. Zijn namelijk alle kopjes in het boek voorzien van stijlcoderingen dan is het mogelijk de vormgeving van alle kopjes met deze stijlcode in één keer te laten veranderen door de stijlcode aan te passen.
  2. de gesloten stijl
    Gesloten stijlen zijn te vergelijken met de gebruikelijke tekstkenmerken als vet en onderstrepen. Voor de tekst waarop deze code van toepassing is, staat een ‘aan’-code en achter de tekst een ‘uit’-code. Alleen de tekst tussen de aan- en uit-code krijgt de vormgeving van de stijl mee.
  3. de open stijl
    Open stijlen worden gebruikt voor ‘eenmalige’ vormgeving die bijvoorbeeld per hoofdstuk terug komt. Een open stijl wordt bijvoorbeeld gebruikt om de complete set van initialisatie-code’s aan het begin van een document door één enkele code te vervangen.