Bij het openen van een MSWord dokument wordt u niet gewaarschuwd wanneer een of meerdere van de in het document voorkomende lettertypen niet op uw computer geïnstalleerd zijn. Wordt een lettertype niet op uw computer aangetroffen dan wordt deze door MSWord zonder waarschuwing vervangen door een alternatief lettertype (Fontsubstitutie). Dat dit zeer ongewenste resultaten voor de paginalayout tot gevolg heeft, spreekt voor zich.
U kunt als volgt handmatig controleren of alle in het document voorkomende letterttypen óók op de computer geïnstalleerd zijn:
Klik op lettertype vervangen Open het document in MSWord en kies: Extra > Opties en kies het tablad Compatibiliteit. Klik op Lettertype vervangen.
MSWord controleert nu of alle in het document voorkomende fonts op de computer zijn geïnstalleerd.
Krijgt u het dit scherm te zien, dan is alles in orde:
Is dit niet het geval dan verschijnt er een lijst van eventueel ontbrekende fonts op het systeem waar u op werkt. Deze dient u dan alsnog te installeren of in het document te vervangen door een alternatief, wel aanwezig font.

In de schermafbeelding hiernaast kunt u zien dat het font ‘charcoal’ niet aanwezig is. MSWord laat de tekst wel zien, maar dan als Times New Roman. Als u niet weet hoe ‘charcoal’ eruit ziet, kan het dus gebeuren dat u niet doorheeft dat u met het verkeerde lettertype aan het werken bent.

TIP Controleer bij het openen van uw document op een “andere” computer altijd eerst of alle lettertypen wel aanwezig zijn.