Het Internationaal Standaard Boeknummer (ISBN) is een unieke titel-identificatie die wereldwijd wordt gebruikt om gegevens van boeken en aanverwante producten op te slaan in computers van bibliotheken, grossiers, importeurs, distributeurs en boekverkopers. Het doel van het ISBN is dat elke titel die een uitgever uitgeeft snel en eenvoudig is terug te vinden in databestanden. Het ISBN vormt voor boekverkopers het bestelnummer van het boek waarmee informatie over de titel opgevraagd kan worden en bestellingen geplaatst kunnen worden. Het ISBN-systeem is er voor beroepsuitgevers maar ook universiteiten, bedrijven, verenigingen, stichtingen en particulieren kunnen gebruik maken van het ISBN. In de zin van het ISBN-systeem is iedereen die uitgeeft een uitgever.

Wanneer u zélf uitgever wenst te zijn van uw publikatie kunt u ‘n eenmalig ISBNummer voor uw boek online aan vragen bij het Bureau ISBN.
Stap 1 is dat u zichzelf eerst registreert op deze site als uitgever. Stap 2 is dat u de publikatie registreert. Aanvraag en registratie op deze wijze kost rond de € 55,- excl. btw.

Let op! Eenmalige ISBNummers worden enkel geregistreerd op een Nederlands huisadres.
Een universitair, ziekenhuis of werkadres wordt niet geaccepteerd óf u moet als uitgever geregistreerd staan op dat adres.

Betreft het een publicatie (bijv. proefschrift) van de Universiteit Maastricht dan kunt u ook via Universitaire Pers Maastricht een ISBN registratie aanvragen. Voor cliënten van Datawyse is er een extra lage vergoeding verbonden aan deze UPM-registratie. Als klant krijgt u van ons de registratielink die u online kunt invullen.

Veel van onze klanten kiezen voor deze UPM registratie, omdat het makkelijk, snel en goedkoop is. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw publicatie. Bij een UPM registratie plaatsen wij altijd een UPM logo op de titelpagina, over deze plaatsing kan niet worden gediscussieerd.

Ook voor Belgische auteurs is het mogelijk om online een eenmalige isbn-registratie aan te vragen voor proefschrift of familieboek. Zie hiervoor het Belgisch ISBN Bureau

Lees ook het artikel over de NUR code!