Het is lastig om op een printout de marge’s van een boek te controleren doordat het meest gebruikte boekformaat 170x 240 mm is, terwijl een A4 pagina uit de printer 210 x 297 mm groot is.
Wanneer je dan een proefpagina afdrukt is het door het vele wit rondom het tekstblok moeilijk te zien hoe de paginamarges er in het gedrukte boek uit zal zien.
Het handigst is om deze mal op een overheadsheet (=doorzichtige film) af te drukken. Als die niet beschikbaar is dan kun je ook een print op gekleurd papier maken en het middelste gedeelte er voorzichtig uitsnijden.

Gebruik van deze mal

Leg de mal over de afgedrukte proefpagina van je boek en je kunt eenvoudig de witmarges rondom het tekstblok beoordelen doordat de overbodige marges worden afgedekt door de mal.

TIP In MSWord kun je het boekformaat ook zichtbaar maken door een paginakader rondom aanbrengen. Zie paginakader in MSWord

Paginakader aanzetten

Om de marge’s van een proefprint goed te kunnen beoordelen dien je op een of andere manier het boekformaat op de A4 print zichtbaar te maken.

Je kunt eenvoudig in MSWord een paginakader plaatsen precies op de rand van het gekozen boekformaat. Hiertoe ga je naar Opmaak  > Randen en Arcering > tabblad Paginarand [Format > Borders and Shading > Pageborder]. Je ziet dan het volgende scherm:

Zet het Kader aan en kies voor Opties

Hier zet je het kader aan. Via Opties [Options] zet je vervolgens de marges op 0 cm vanaf de paginarand.

zet de marges op 0

De rand valt nu gelijk met de pagina. Dit is niet te zien op het scherm, maar als je print op a4 zie je dit kader.

Vergeet dit paginakader niet uit te schakelen voordat je de definitieve drukklare pdf gaat maken!